Povestea din grota fermecata

Petitia impotriva spitalelor horror din Romania

S-a trezit dimineata devreme.Avea mult de umblat si nu voia sa piarda timpul.Vulturul a ramas acasa in copacul lor,iar porumbelul alb zbura inaintea femeii si-i spunea ce vede el deasupra copacilor.Cateodata se aseza pe umarul femeii si-i canta.Le placea amandurora muzica.

In sfarsit au ajuns la prima grota.Nu le era teama sa intre acolo,stiau ca e o grota fermecata si raul nu are cum sa patrunda acolo.Era alungat de zanele grotei,niste fete jucause care cantau si radeau tot timpul si teseau voaluri frumos colorate din fire de matase.Cei doi cautatori de povesti au intrat zambind(cine putea sa reziste cand le vedea pe micutele zane zbenguindu-se si cantand de rasuna grota).Imediat au si vazut povestea.Era scrisa pe peretele grotei.Miraculosul frasin Intr-o padure de fag , undeva sus, cam la 100 de metri, se distinge un frasin imens, cu o coroana inalta, care pare ca se sprijina de cer.Un zgomot surd, de cadere de apa, creste pe masura ce te apropii de el. Un pas, inca unul, mai sari peste o piatra, dupa care incremenesti: surpriza e-n fata ta. Te freci la ochi si te-ntrebi daca ceea ce vezi e real sau e vis.Dintreradacinile imense si contorsionate ale frasinului tasnesc cu putere doua suvoaie de apa cristalina. Cateva palme mai in jos, o a treia tasnire, mai domoala, se alatura suratelor ei si, impreuna, o iau la vale, intr-o rostogolire tumultoasa. Izvoarele de apa par sa izbucneasca din chiar trunchiul frasinului. Un zgomot infundat si misterios urca din interior, asemenea unui ecou indepartat.Cauti sa gasesti explicatii acestui fenomen.E  chiar Copacul sacru al dacilor.
In mitologia nordica, copacul Yggdrasil este copacul vietii, al cunoasterii, al intregii lumi.
El este un frasin, este unic, si toata lumea il venereaza. In poemul nordic Edda, ca si in alte lucrari ale nordicilor, acest copac, ale carui radacini sunt udate mereu de o apa, dainuieste pe pamant cu mult inainte de aparitia omului. El se inalta pana la cer, iar radacinile sale traversau toate cele trei lumi. Prima radacina duce in lumea zeilor, numita Asgard.A doua radacina se termina in lumea uriasilor de gheata, numita Midgard, care au precedat oamenii pe pamant. A treia radacina coboara pana in teritoriul mortii, in Niflhel, acolo unde fantana Hvergelmir este sursa tuturor fluviilor, este cea care face viata posibila pe pamant.

Ne oprim din citit si privim uluiti la minunea din fata noastra. „Un frasin cu trei radacini, cu trei surse de apa, un loc cum nu s-a mai pomenit prin locurile noastre. Si toate astea aici, in inima misterioasei si fascinantei lumi a dacilor. Ei erau vecini cu germanicii si, la randul lor, sacralizau izvoarele. Oare nu stam in fata copacului sfant al dacilor? Aici, la Sub Cununi, dupa cucerirea Daciei, doi guvernatori romani au depus altare votive, inscriptionate cu multumiri zeului Apollo si zeitei Victoria. Stim ca romanii se temeau de spiritualitatea dacilor, careia s-au straduit sa-i stearga urmele, dar locurile sacre le-au pastrat, ca si la Densus, acolo unde pe un templu dacic au construit unul roman. In Muntii Orastiei nu s-au gasit asezari romane, nici castre, nici alte constructii. Inseamna ca ei au batut drumul pana aici, ca sa depuna altarele, cunoscand ca se afla in fata unui loc consacrat, un loc sacru, pe care si dacii il venerau.”Fericiti au plecat spre casa Asa poveste nu mai auzisera.Trebuiau s-o trimita s-o afle si oamenii.

Posted on noiembrie 23, 2007, in Uncategorized. Bookmark the permalink. 2 comentarii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: