Soriceii spatiali

Soriceii spatiali
14 Septembrie 2007
Livia Cimpoeru
Zece soareci saritori de desert au decolat astazi de la centrul spatial din Baikonur, in stepa kazaha, pentru o calatorie spatiala de 12 zile in scopul studierii posibilelor efecte asupra oamenilor a unui zbor indelungat catre planeta Marte.
„Naveta spatiala Foton-M no.3 a decolat de la Baikonur de pe o rampa de lansare Soyuz”, au anuntat initiatorii programului, citati de AFP.
Spre deosebire de navetele experimentale folosite anterior, aceasta are la bord o cusca in care sunt inchisi 10 soareci originari din zonele aride ale globului, utilizati pentru a studia efectele fizice si biologice ale zborurilor de lunga durata.
Micile mamifere, adesea folosite ca animale de companie, vor avea hrana compusa din cereale, nuci si stafide. Soarecii vor fi filmati, iar informatiile despre starea lor vor fi transmise catre Terra inca din timpul calatoriei.
Aterizarea va fi una asemanatoare celei asigurate echipajelor umane, pentru ca animalele sa supravietuiasca intoarcerii. Cercetatorii vor sa studieze posibilele efecte asupra tesuturilor musculare si ochilor, in special asupra cristalinului.
Potrivit directorului Agentiei Spatiale Ruse, Anatoli Perminov, cosmonautii rusi urmeaza sa efectueze calatorii spatiale cu destinatia Marte dupa anul 2035.

Posted on septembrie 15, 2007, in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: