Un imens vid descoperit în Univers dă peste cap teoriile ştiinţifice

25 AUGUST 2007
Un imens vid descoperit în Univers dă peste cap teoriile ştiinţifice
Astronomii au descoperit un imens gol în Univers – o zonă din care lipsesc atât stelele, cât şi alte corpuri cereşti. Ce este şi mai ciudat este că lipseşte chiar şi materia neagră, lucru despre care se credea că este imposibil, de vreme ce se stabilise că ea este prezentă în întregul Cosmos.
Golul de materie a fost descoperit de cercetători cu ajutorul radio-telescopului VLA la aproximativ 2 miliarde de ani lumină de Terra. Astronomii au crezut iniţial că este vorba de o “gaură neagră” – o sferă de materie densă. “Ceea ce am găsit nu este normal, nu dacă ne raportăm la observaţiile de până acum ori la simulările computerizate despre evoluţia universului”, spune cercetătorul Liliya R. Williams de la Universitatea din Minnesota.
Universul, spun oamenii de ştiinţă, este “populat” cu stele vizibile, gaz şi praf cosmic, dar cea mai mare parte a materiei este invizibilă. Astronomii ştiu de existenţa materiei negre (invizibile) deoarece îi pot măsura efectele gravitaţionale. Mici viduri au mai fost detectate în Univers, însă niciodată până acum unul de dimensiuni uriaşe precum cel descoperit recent, potrivit LiveScience.
În plus, regiunea ridicase deja un semn de întrebare în privinţa radiaţiilor – constelaţia cea mai apropiată, Eridanus, pare a fi mult mai “rece” pe harta astronomilor decât alte constelaţii. Aceasta deoarece radiaţiile cosmice, atunci când trec printr-un vid, pierd energia fotonilor. Din contră, atunci când traversează o zonă cu materie, radiaţiile câştigă în energie.
O altă descoperire care i-a pus pe gânduri a fost cea a unei stele moarte în apropierea Terrei (în constelaţia Ursa Mică). Este vorba de fapt de o stea cu neutroni (stea care a suferit o explozie, formând o supernovă şi a cărei regiune centrală se prăbuşeşte sub propria gravitaţie, determinând combinarea protonilor şi electronilor – ceea ce formează neutronii).
Steaua descoperită – botezată Calvera – este una cu neutroni, dar prezintă pe de altă parte caracteristici ce nu au mai fost întâlnite la acest tip de aştri. Cel mai mare mister este faptul că steaua nu mai emite lumină, în schimb emite o cantitate imensă de raze X, ceea ce nu se întâmplă în cazul stelelor neutronale “obişnuite”. Până la alte cercetări, cercetătorii de la NASA au concluzionat că este vorba de o rămăşiţă a unei stele ce a trăit în galaxia noastră, înainte de a exploda şi a se transforma în supernovă. (E.F.)

Posted on august 25, 2007, in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink. 10 comentarii.

 1. Explicatiile sunt date de savantii care au descoperit vidul.
  Sunt inca destul de multe necunoscute si nu stiu daca vom apuca sa aflam vreodata.

 2. Cum adica lumina isi pierde energia la trecerea prin vid?

 3. Poate ca nu intelegem noi ceea ce descopera ei.

 4. Astronomii stiu destul de multe,in acelasi timp, prea putin despre Univers.

 5. savantii astia nu stiu decat sa vorbeasca pana nici ei nu mai stiu si pana la urma nu ajung la nimic

 6. da nimeni nu stie ce concret despre univers

 7. Savantii spun ca e infinit.

 8. ce marime are universul?

 9. eu cand am citit nu am inteles nimic.

 10. eu kind am citit am ahuit ku tatu cititi si voi pidarilor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: